2013. május 26., vasárnap

Monaco



Fényűzés, csillogás,pompa

2013. május 23-26.

Különleges helyszínre ért a Forma 1 mezőnye. Monaco 1950 óta szerepel a versenynaptárban, ezzel azon kevés versenypályák közé tartozik, amely a kezdetek óta részesei a sportágnak. Mindezek mellett Monaco pompája és szépsége egy újabb pikantériát ad a helyszínnek. A kikötőkben ringatózó milliós jachtokon át a kaszinókon számos világsztár felbukkanása teszi még impozánsabbá a monacói nagydíjat. Nem véletlen, ha megkérdeznek, valakit mi jut először eszébe a Monacói nagydíjról, egyből azt válaszolja csillogás, fényűzés és betonfalak. A versenypálya ugyanis a hétköznapokban a közúti közlekedést szolgálja.  
 
Ha monacói hétvégére tekintünk, egyből szembe ötlik, hogy valami nincs rendjén. A szabadedzés ugyan is itt csütörtökön zajlik, a megszokott betétfutamok sem a megszokott időben futnak. De ez Monaco. Péntek ugyanis a divaté és a sztároké.

Sokaknak nem okozott meglepetést, hogy a szabadedzéseken a Mercedes erőfölénye mutatkozott újra meg. A szakértők úgy vélik, ez lehet számukra a nagy lehetőség, mivel a pályán nem igen lehet előzni és a gumik sem úgy kopnak. A pálya azonban ezúttal is büntetett, elég egy apró hiba és máris közelebbről is megismerkedhetsz a betonfallal. Ennek eset áldozatul Felipe Massa, Adrian Sutil és Romain Grosjean is.
 
A szombatra megérkező eső kicsit felborította az erősorrendet. Így tehát nem meg lepő, hogy a Caterham-es Giedo van der Garde 15. helyen kvalifikálta magát. A felszáradó pályán viszont újra a Mercedes volt a nyerő. A kérdés adott, sikerül-e Nico Rosbergnek vagy Lewis Hamiltonnak győzelemre váltani a jó időmérős pozíciójukat.

A futam első felére kellene visszatekintenünk, nos, igen bajba lennénk, a TV nézők fele valószínűleg igencsak megpilledt. A második szakasz viszont igazán eseménydúsra sikerült. Felipe Massa újabb balesete, Grosjean ütközése és Maldonado hatalmas bukása. Safety car és piros zászló. Talán mindenki bízott benne, hogy ezt ma megússzuk. Nico Rosbergnek végre sikerült, ami futamok óta nem. Nyert ott, ahol édesapja 30 éve szintén megszerezte a győzelmet.

Mindig törekedek arra, hogy objektívan ítéljem meg ezeket az összefoglaló részeket, de most nem
tudok elmenni, Perez viselkedése mellett. Nem, csak azért mert személyesen is érint, hanem mert ez a viselkedés már nálam is kiverte a biztosítékot. Addig rendben, hogy Perez harcol a helyezésekért, de néha már túlságosan is elveszti a irányítást. Hiába mondják, hogy egy pilótának tudni kell harcolni, de ez túlmegy mindenen. Nem az első esete, és szerintem nem is az utolsó. Ideje lenne valakinek elbeszélgetni a mexikóival, mert egy idő után komolyan kihúzza a gyufát valakinél, s azt nem ússza meg kis elbeszélgetéssel. Nagyon remélem, hogy a FIA most megfelelő büntetéssel sújtja. A mai akciójának elszenvedője pedig Kimi Räikkönen, az ő teljesítménye előtt pedig megemelem a kalapom. Behúzta a 10. helyet és ezzel nem törte meg azt a csodálatos sikerszériát.

Kanadában egy újabb futam következik. A Mercedes újból, vagy a Red Bull fölénye. Mindenesetre izgalmasabb és kevésbé kaotikus versenyt szeretnék látni.



2 megjegyzés :

  1. Szia :)
    Nem kertelek, ez volt a szezon egyik ha nem a legunalmasabb versenye, még a balesetekkel, a SC-ral és a piros zászlóval együtt is. Érdekes hogy én mégis élveztem a versenyt, mert tényleg lenyűgöző látvány, ahogy a szűk utcákon befordulnak az autók, meg hát a hely szelleme se kutya, de ennyiben ki is merülnek az izgalmak.
    Rosberg behúzta, gratula neki, legyen ez az egyetlen sikere a Mercinek a szezonban :D
    Ami engem illett, meg voltam elégedve a végeredménnyel. Seb második helyével nem akartam vitatkozni, bár azzal a rajttal simán megelőzhette volna a Merciket, ha nem Monacóban vagyunk. Mindenesetre az a 18 pont se kevés...
    Pérez akciózása a legelején még merészség volt. Végre történt valami akció, és az kifejezetten tetszett, amikor Alonsót kényszerítette maga mögé, de jobb lett volna, ha Kimivel nem packázik. Úgy néz ki ma világbajnokokat akart megenni reggelire: ott volt ugye Button és Alonso, és látta maga előtt még Kimit és Hamiltont is, gondolta mit veszíthet? Igazságot osztott a sors, hogy ő lett végül az utolsó befutó. Kiminek pedig nagy pacsi, amiért végiggürizte az utolsó köröket és kiharcolta azt a 10. helyet, bár még az is necces volt, hogy megtarthatja-e :D
    Nem igazán értettem, hogy miért írtad itt a végén, hogy a Mercedes újból, vagy a Red Bull fölénye. A gumiváltoztatás miatt? Mert tudtommal nem igazán fogja majd befolyásolni az erősorrendet, fölényre meg semelyik csapat részéről nem számítok. Szokásos Red Bull, Ferrari, Lotus esélyesek lesznek, Merci meg ismét szarakodni fog a gumikkal, hacsak ez a teszt tényleg nem oldotta meg a problémáikat. Mindenesetre tényleg elég fura, hogy Monacóban egyáltalán nem szenvedtek. Meglátjuk, hogy ezt a pálya segítette elő, vagy tényleg nyertek valamit a teszttel :/
    U.i.: egyébként érdekes volt, hogy a szombati BL döntő után itt is németek az első két helyen :D Ráadásul Rosberg és a Merci. Csupa német :)
    Puszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :)

      Unalmas mint mindig, de ez Monaco. Soha nem szívleltem ezt a helyszínt, mert én folyamatosan rettegek attól ki ütközik a fala. Öregszem és már nem bírja a szívem :D viccet félretéve csalódott vagyok a tegnapi nap után. Nem csak a futam, hanem a folytonos mizériák is elindítottak egy belső lavinát. A hétvégén majd hozom a véleményemet a jelenlegi helyzetről.
      Őszintén most gondolkodtatóba ejtettél, mert jelenleg én sem tudom miért ezt a két csapatot írtam. Talán a verseny kimeneteléből követően, de tudom, hogy Kanada egy más típusú pálya más feltételekkel, de semmit nem lehet tudni. Lehet, hogy a Pirelli apró változása majd meghozza a várva várt fölényt.
      Puszi

      Törlés