2014. október 5., vasárnap

Élet vagy halál?

 Érthetetlen, ami ma történt. Döbbent és reménykedés  tölti be a  mai napot. Egy újabb felfoghatatlan baleset és mi újból aggódhatunk egy tehetséges pilótáért. Ma mindenki egy emberért szorít. 


Több mint 60 éve kezdődött el a ma már milliókat vonzó sport. A hosszú ideje annak is, hogy elsőnek ültek be tehetségesebbnél tehetségesebb pilóták a szélvészgyors versenygépükbe és eszméletlen sebességgel száguldoztak végig ma már történelmi jelentőségű versenypályákon. SPA, MONZA, MONACO, SILVERSTONE néhány helyszín azok közül ahol már 1950 óta felbőgnek a motorok, a pilóták pedig egymással versengve róják a köröket.

A Forma1 soha sem volt veszélytelen vállalkozás, Sem ma, sem akkor nem lehettek biztonságba a pilóták.  A Forma 1-ben és ugyanúgy, mint a több technikai sportban soha nem szűnik meg a veszély helyzete. Hiába a sok biztonsági előírás, szabály, amikor az ember 300 km/h körül sebességgel száguldozik olykor csak néhány centiméter a betonfalaktól. Ott nincs biztonság!

A sportban nem ismeretlen a halál fogalma sem, azonban még mai napig egy egész világot megdöbbentenek az értelmetlen halálesetek. A F1 43 rendkívüli hőse, akiket megilleti e jelző használata, hiszen Ők, azok a pilóták, akik e sport áldozataivá váltak. Mindegyikük jól tudta, ebben a sportban nincs biztonság, de feláldoztak mindent azért az érzésért, amit számukra a versengés nyújtott. Az utolsó megrázó esemény 1994-ben történt, amely a köztudatba  a „F1 fekete hétvégéjeként” került be .Roland Ratzenberger , Ayrton Senna . A F1 utolsó hősei ,akik  életükkel fizetek a szenvedélyüknek. Én nem tudathatom milyen végignézni egy remek pilóta halálát, hiszen akkor még pár hetesen feküdtem egy kiságyban. De azt jól tudom, soha nem is szeretném megtudni milyen érzés lehet.

2014-et írunk, a technika a tetőfokán, azonban még mindig nem múlt el a veszély. Talán soha semmilyen technikai vívmány, újítás nem űzheti el a bizonytalanságot. Elég csak a súlyosabb balesetekre gondolni, nincs arra biztosítás, hogy valamelyik kimenetele ne legyen halálos. Felipe Massa 2009-es hungaroringi vagy éppen Jules Bianchi mostani érthetetlen és szerencsétlen balesete az élő példa hogy sohasem tudjuk hogyan és mikor csap le újra halál. Csak centik és ma már nincsenek köztünk a tehetséges pilóták.

Egy baleset esélye, egy pilóta tragikus halála legyen szó bármilyen autósportról mindig is jelen lesz. A versenyzők pedig nagyon is jól tudják, hogy egy-egy versenyen nem csak az ellenséggel kell megküzdeniük, mert mindegyikük legnagyobb ellenfele a BIZONYTALANSÁG és a VESZÉLY.

„Egy különös dolog, amit a Forma-1 nyújt neked, hogy tudod, mindig veszélynek vagy kitéve. A sebesülés veszélye, a halál veszélye. Ez az életed részét képezi, és neked mindkét arcodat, a szakértőt is és a rideg magatartást is el kell dobnod magadtól. És én túlságosan szeretem ahhoz, hogy eldobjam magamtól.”






1 megjegyzés :